Nasze Biuro zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP – księgi w skład, której wchodzą usługi wdrażania systemu HACCP, opracowania dokumentacji dobrej praktyki higienicznej GHP, dobrej praktyki produkcyjnej GMP, oraz wszystkie wymagane wzory rejestrów dostosowane w zależności do potrzeb i funkcji prowadzonej działalności. Wykonujemy dokumentację HACCP, dla takich obiektów jak np.:
- sklepy spożywcze,
- mała i duża gastronomia,
- restauracje,
- hotele,
- domy wczasowe,
- pensjonaty,
- stołówki,
- jadłodajnie,
- kawiarnie,
- bary,
- piekarnie,
- cukiernie,
- hurtownie,
- do sieci marketów i zakładów przetwórstwa,
- firmy transportowe,
- itp.
HACCP wykonany przez nasze biuro jest dopasowany do zakresu i funkcjonalności danego obiektu, w skład jego wchodzi System HACCP, GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna, GHP – Dobra Praktyka Higieniczna, oraz wszystkie wymagane wzory rejestrów jakie powinniście Państwo prowadzić w danym punkcie. Na produkt wykonany przez nasze biuro dajemy gwarancje w razie jakichkolwiek uwag, zastrzeżeń, wątpliwości ze strony SANEPIDU, WETERYNARII wprowadzamy stosowne poprawki już tylko na nasz koszt.
Korzyści z posiadania Systemu HACCP
Największa korzyść polega na wyprodukowaniu bezpiecznej żywności. Inne zalety systemu są następujące :
- możliwość udziału w przetargach,
- jest łatwy do zastosowania i zrozumienia,
- zapobiega problemom w uzyskaniu bezpiecznego produktu,
- przewiduje możliwe zagrożenia, a nie opiera się na doświadczeniu wynikającym z niepowodzeń,
- gromadzi środki i pomoc na obszarach zagrożenia,
- ogranicza potrzebę końcowej kontroli wyrobu,
- może być zastosowany w różnej wielkości zakładach produkcji żywności,
- daje konsumentom pewność bezpieczeństwa procesu produkcyjnego,
- pozwala przedsiębiorcom spełnić wymagania prawne produkcji bezpiecznej żywności,
- systemowe podejście do udoskonalania skutecznego nadzoru i kontroli,
- może być zastosowany na wszystkich etapach procesu produkcji żywności i obrotu nią,
- stanowi uzupełnienie Systemów Zarządzania Jakością, takich jak EN PN ISO 9001-2000,
- jest skuteczniejszy od tradycyjnych planów kontroli.